L-аскорбінова кислота (вітамін С) є одним з відомих антивірусних агентів і вірусу грипу

L-аскорбінова кислота (вітамін С) є одним з відомих антивірусних агентів і вірусу грипу Вітамін С є важливим фактором противірусного імунної відповіді через продукцію інтерферону-α / β на початковій стадії інфекції вірусом грипу А (H3N2)

Оскільки противірусний ефект in vivo все ще залишається суперечливим, ми досліджували, чи може вітамін C регулювати інфекцію вірусу грипу in vivo з використанням мишей Gulo, які не можуть синтезувати вітамін C, подібно людям. По-перше, ми виявили, що у мишей Gulo з недостатнім вмістом вітаміну C термін придатності закінчився через 1 тиждень після интраназальной инокуляции вірусу грипу (H3N2 / Гонконг).

Відомо, що інтерферони I типу (IFNs), IFN-α і -β грають важливу роль в запобіганні вірусного патогенезу, так як їх кількість збільшується протягом 1 або 2 днів після вірусної інфекції.

Вірусних титрів у легких вітаміну С-недостатні по Гуло миші були виразно збільшені, але вироблення антивірусного цитокина, інтерферону (IFN) -α / β, була знижена. Навпаки, інфільтрація запальних клітин в легені і продукція прозапальних цитокінів, фактора некрозу пухлини (TNF) -α і інтерлейкіну (IL) -α / β, були збільшені в легких. У сукупності вітамін С проявляє противірусні імунні відповіді in vivo на ранньому етапі зараження, особливо проти вірусу грипу, за рахунок збільшення вироблення IFN-α / β. Вітамін С відомий як важливий антиоксидант (1, 2) і ферментативний кофактор для фізіологічних реакцій, таких як вироблення гормонів, синтез колагену (3) і імунна потенцирование (4 -6) Природно, нестача вітаміну С призводить до серйозних травм багатьох органів, особливо серця і головного мозку, оскільки вони обидва є високоаеробнимі органами, які проводять більше кисневих радикалів.

Насправді, дослідження впливу in vivo на вітамін С важкі, оскільки більшість тварин, за винятком людини і деяких приматів, здатні ендогенно синтезувати вітамін С (7) Проте, миші Gulo були недавно розроблені за допомогою делеции гена L-Гулон-γ -лактоноксідази (Gulo), як у людини, тому вони повинні бути забезпечені дієтичним вітаміном С (8) Вже повідомлялося, що концентрація вітаміну С була знижена на 10 ~ 15% в плазмемишей Гуло без додавання вітаміну С протягом 2 тижнів (8) Ми також повідомили, що рівень вітаміну с був значно знижений в більшості органів умиш Gulo без додавання вітаміну с протягом 3 тижнів (9) Крім того, ми виявили, що кількість Т-клітин зменшилася в селезінці у мишей Gulo з недостатнім вмістом вітаміну C (10 ) Не дивлячись на те, що вважається, що вітамін С проявляє свої противірусні або протипухлинні ефекти за рахунок підвищення активності клітин-природних кілерів (NK) і специфічних для пухлин й цитолитических Т-лімфоцитів (ЦТЛ), пов'язані з ним докази in vivo все ще зберігаються. не ясно. Причина, по якій неможливо ісследоватьдействіе вітаміну С in vivo, полягає в тому, що всі тварини можуть синтезувати вітамін С з глюкози при дії L-глунолактон-γ-оксидази (Gulo), як описано вище (7)

Проте, ми підтвердили, що вітамін C посилює активність NK-клітин за допомогою регуляції активують / пригнічують рецепторів на поверхні NK-клітин (наші неопубліковані дані). Оскільки загальновідомо, що вітамін С і NK-клітини тісно пов'язані з профілактикою застуди та грипу (11 -13), ми оцінили in vivo противірусну дію вітаміну С і пов'язаного з ним механізму умиш Gulo проти вірусу грипу (H3N2 / Honkong / 1/68) . По первихі, дикий тип, вітамін С-достатній Гулі мишей і вітамін С-недостатній Гулі мишей піддавали интраназальное інокуляції 20 гемаглютинації одиниць (HAU) вірус грипу, а потім їх виживання контролювало, Цікаво, що ми спостерігали, чтомиші Gulo снедостаточним вмістом вітаміну Cістеклі протягом 1 тижня, але всемиші Gulo сдостаточним вмістом вітаміну Cвижілі (Fig. 1B)). Однак додавання вітаміну С на наступний день після інокуляції вірусу не могло запобігти загибелі мишей з недостатнім вмістом вітаміну С у мишей Gulo (рис. 1В). Це передбачає, що достатня кількість вітаміну С необхідно для запобігання патогенезу вірусу грипу in vivo. Крім того, з огляду на, що вірус грипу H3N2 демонструє хорошу циркуляцію у людей і свиней, а також повільний антигенний дрейф у свиней (14), ми вважаємо, що антигенное розбіжність між вірусом грипу людини і свині може бути збільшено.

Таким чином, наші результати, показані на рис. 1, дозволяють припустити, що вітамін С може ефективно запобігати важкі або смертельні ушкодження у людей в результаті інфікування вірусом грипу. Щоб з'ясувати основні механізми виживання при наявності достатньої кількості вітаміну С у мишей, ми досліджували вірусних титрів у легких кожної експериментальної групи. Як показано на рис. 2, титр вірусу в легенях умиш Gulo снедостаточним вмістом вітаміну Cувелічілся в 10-15 разів у порівнянні з титром вірусу у дикого типу і Gulo з достатнім вмістом вітаміну

Проте, коли Гуло мишам вводили вітамін С після інокуляції вірусу, ми не могли спостерігати певного придушення реплікації вірусу. Це забезпечує важливість концентрації вітаміну С на початковій стадії зараження вірусом грипу. Іншими словами, пошкодження, викликані репликацией вірусів грипу, можуть бути ефективно запобігти, коли концентрація вітаміну С достатньо висока на початковій стадії вірусної інфекції. Однак, якщо цього недостатньо, патогенез вірусу грипу не може бути попереджено.

Ще трохи корисної інформації